Nieuwsarchief

02.07.2022

Nominaties Toneelcompetitie 2021-2022

Café de Stamboom was op zaterdag 2 juli 2022 het decor voor de HVA-nominatieborrel. De toneeljury, bestaande uit Iris Lind, Lucas Dietens en Gepke Witteveen, maakte bekend wie dit jaar zijn genomineerd voor een Haagse Oscar.

Wie uiteindelijk de felbegeerde prijzen in de wacht zullen gaan slepen wordt bekendgemaakt tijdens de Haagse Oscars op 10 september, na afloop van de masterclass. Meer informatie volgt, maar we kunnen wel vast een tipje van de sluier oplichten (tromgeroffel): de Master van dit seizoen is Nico de Vries!

07.06.2022

Algemene Ledenvergadering HVA

Op 21 juni 2022 is er een Algemene Ledenvergadering van de HVA.

Tijdens de vergadering legt het bestuur verantwoording af over het afgelopen jaar.

 

We zijn nog op zoek naar twee leden die als kascommissie willen fungeren dit keer. Als je interesse hebt, laat het weten via hvatheater@gmail.com.

 

Daarnaast zoeken we nog enthousiaste leden die plaats willen nemen in het bestuur.

 

De ALV vindt plaats in de studio van De Kunsthut/Haags Theaterhuis, Zaanstraat 80b in Den Haag. Aanvang: 20.00 uur.

01.03.2022

Toneelcompetitie: nog drie plaatsen vrij

Er hebben zich al zeven gegadigden aangemeld voor de Toneelcompetitie 2021-2022.

Dat betekent dat er nog drie plaatsen vrij zijn voor leuke, mooie, ontroerende of verrassende voorstellingen.

De genomineerden worden bekendgemaakt op 2 juli. Wacht dus niet te lang en meld jouw voorstelling aan via hvatheater@gmail.com. Wie weet gaat jouw voorstelling dan op 10 september met een Haagse Oscar aan de haal!

20.02.2022

Noteer in je agenda!

Drie data die je niet mag missen dit jaar

11 mei – ALV

De jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de HVA. Details zoals tijdstip en locatie maken we binnenkort bekend.

2 juli – Nominatieborrel

Een Nominatieborrel? Wat is dat? Dat is een borrel waar de jury van de Toneelcompetitie de genomineerden van het seizoen 2021-2022 bekendmaakt.

Tijdstip: zaterdag 2 juli vanaf 15.00u

Plaats: De Stamboom

10 september – Masterclass en Haagse Oscars

Details volgen spoedig!

24.11.2021

Met de HVA (nog even niet) naar YERMA ...

Wegens ziekte van een van de spelers is de voorstelling YERMA op 24 november helaas afgelast. We houden je op de hoogte voor een eventuele nieuwe datum.

11.11.2021

Compensatieregeling Corona Vrijetijdskunst 2021

CultuurSchakel opent ook dit jaar weer een compensatieregeling voor georganiseerde actieve cultuurparticipatie, vanwege de coronamaatregelen.

 

Wil je weten of je hier gebruik van kan maken? Check dan snel de Compensatieregeling Corona Vrijetijdskunst 2021 en vraag aan voor 15 december 2021!

 

Op = op!

22.10.2021

Met HVA naar YERMA!

Na twee jaar huwelijk met Yerma lijkt Juan tevreden: huis, schapen, land, vrouw … Maar laat zij nou juist ongelukkig zijn.

Een bijzondere aanbieding

Op woensdag 24 november 2021 kun je als HVA-lid met korting naar de aangrijpende voorstelling YERMA in het Theater aan het Spui. Maar dat is niet alles: je krijgt ook een bijzondere ontvangst en inleiding door het HNT voorafgaand aan de voorstelling!

De inloop is vanaf 19:15 uur vanwege het “voorafje” rond 19:30 uur. De voorstelling begint om 20:15 uur.

Speciale korting voor HVA-leden

Normale prijs voor YERMA is €21,50. HVA leden betalen slechts €16,50. Nog geen HVA lid? Voor €10 ben je individueel lid voor een jaar en kun je meteen profiteren van deze aanbieding!

Meld je snel aan

Je kunt je aanmelden tot uiterlijk woensdag 17 november 2021 om 24:00 uur. Vol is vol en er is een beperkt aantal plaatsen.

Mail dus snel naar hvatheater@gmail.com om te reserveren.

21.10.2021

Vrij Theater zoekt acteurs

Vrij Theater houdt binnenkort audities voor twee nieuwe producties: Branden en Kust, beide van schrijver Wajdi Mouawad. Regie Branden: Arne Sybren Postma. Regie Kust: Marian Pankow.

Audities

De audities zijn op maandag 1 november (Branden) en woensdag 3 november (Kust). Locatie: Theater de Kunsthut, Zaanstraat 80b, Den Haag. Er is nog ruimte voor deelnemers (hij/hem/hen).

Aanmelden

Door je op te geven middels dit mailadres: vt.artistiek@gmail.com ontvang je de voorbereidende auditie-opdracht. Meer informatie is ook te vinden op de site van Vrij Theater (www.vrijtheater.nl).

 

Graag tot horens met een groet,
Sylvia Weening
artistiek leider Vrij Theater

22.09.2021

Hoe divers en inclusief is jouw club?

Hoe divers en inclusief is jouw toneelgroep eigenlijk? Misschien is dat een vraag die je niet eerder aan jezelf gesteld hebt, maar waar je wel voor openstaat. Op dinsdagmiddag 5 oktober organiseert CultuurSchakel samen met communicatiespecialist Sakina Saouti van Code Diversiteit & Inclusie en het Haags Theaterhuis de workshop “Diversiteit & Inclusie, hoe sta je ervoor?”.

Wil jij actief en concreet werken aan diversiteit en inclusie in jouw culturele organisatie, of heb je al een eigen missie en visie hierover opgesteld? Tijdens de workshop ga je hier direct mee aan de slag! We lopen door het stappenplan van de Code Diversiteit & Inclusie en bespreken wat jij kunt doen om ervoor te zorgen dat iedereen zich bij jouw organisatie of vereniging welkom voelt. De nadruk ligt hierbij op de vertaling van de theorie van het stappenplan naar de aanpak in de praktijk.

Maximaal aantal deelnemers op locatie is 30 (max. 1 persoon per organisatie) en deelname is gratis. Aanmelden vóór 28 september. Je kunt de workshop ook volgen via de livestream op YouTube.

17.09.2021

Nieuwe jury HVA-toneelcompetitie

Vandaag presenteren wij jullie: de nieuwe jury van de HVA-toneelcompetitie! Van links naar rechts:

 • Iris Lind
 • Lucas Dietens
 • Gepke Witteveen

Er zijn inmiddels al vijf voorstellingen aangemeld voor de competitie 2021-2022, dus nog vijf plekken vrij.

11.09.2021

Sfeerimpressie HVA Masterclass

Voor de winnaars van de Toneelcompetitie 2019-2020 was het op zaterdag 11 september zover: een geweldige masterclass van Stefan de Walle!

01.09.2021

Zorginstelling Saffier zoekt spelers, figuranten en creatievelingen

Zorginstelling Saffier gaat met en voor de bewoners van hun huizen Domus Nostra en Nolenshaghe (voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel) en buurtbewoners in Loosduinen een theatervoorstelling maken, gebaseerd op het verhaal van de Kleine Prins. Het proces wordt begeleid door kunstzinnige therapeuten, maar zij zouden heel graag nog een aantal (amateur)spelers en mensen met theaterervaring bij dit project betrekken.

 

Dus: ben je minimaal 18 jaar en vind jij het leuk om te dansen, toneel te spelen of muziek te maken? En belangrijker nog: Wil jij je inzetten voor deze doelgroep om zo onze bewoners te leren kennen? Geef je dan op! Klik op de afbeelding voor contactinformatie.

15.07.2021

Online meet & greet adviseur Theater

Bericht van Anne-Pauline van der A
Adviseur Cultuurparticipatie (Theater) bij CultuurSchakel

Beetje bij beetje gaat de wereld weer open en is er meer mogelijk. Misschien zit je boordevol creatieve plannen voor de toekomst, maar kan je wel wat hulp gebruiken bij het ontwikkelen van je project? Of misschien loop je, in deze gekke tijd vol veranderingen en onzekerheden, juist tegen dingen aan waarbij CultuurSchakel kan meedenken over het vinden van een oplossing? Maak dan een afspraak met mij!

 

Vanwege het succes van de eerdere edities zullen er weer digitale en telefonische meet & greets Theater plaatsvinden op:

•    dinsdag 27 juli tussen 11.00 – 15.00 uur
•    maandag 30 augustus tussen 11.00 – 15.00 uur
•    dinsdag 28 september tussen 11.00 – 15.00 uur

 

Graag hoor ik waar jij enthousiast van wordt, waaraan je behoefte hebt of wat jouw vragen zijn. Uiteraard ben je ook van harte welkom om kennis te maken of om bij te praten met een virtueel kopje koffie.

 

Met vriendelijke groet, 
Anne-Pauline van der A

Mail: annepaulinevandera@cultuurschakel.nl 

Telefoon: 06-30 80 39 04

02.07.2021

Durf 100 jaar

Durf honderd jaar! Op 2 juli hebben zij uit handen van loco-burgemeester Robert van Asten een koninklijke erepenning ontvangen. Wat waren ze trots!!

11.06.2021

Nieuw op de site: regisseurs!

Ben je op zoek naar een regisseur? Of ben je regisseur en wil je jezelf hier presenteren? HVA helpt! Op HVAtheater vind je vanaf nu informatie over regisseurs.

 

Wie wil kan een foto en mailadres laten plaatsen. Ben je als regisseur lid van de HVA, dan kunnen we er bovendien een korte tekst of een mini-interview bij zetten. We trappen af met: Jappe Claes en Pieternel Bollman.

Interesse in vermelding op HVAtheater? Mail ons via hvatoneel@gmail.com en we zorgen dat jij als regisseur hier te zien bent!

27.05.2021

Even voorstellen: onze HVA-stagiaire

Mijn naam is Daphne Castelein en ik ben een derdejaarsstudent van de opleiding Creative Business van Inholland.

 

Deze opleiding gaat vooral over de marketing en positionering van bedrijven en organisaties binnen de creatieve sector, maar ook komen andere factoren aan bod die ervoor zorgen dat onderzoeken en ontwerpen wordt gecombineerd.

 

Mijn stage bij HVA staat daarom ook in het teken van taken die hierbij passen. Hierdoor ga ik onder andere over de Graphic Design (logo) en Social Media (Facebook en Instagram).

 

Een helpende hand geef ik bij het maken en onderhouden van de website en het onderzoek dat HVA op dit moment uitvoert over de organisatie zelf.

 

Het is een spannende, maar natuurlijk ook leerzame periode waar ik naar uitkijk!

26.05.2021

Algemene ledenvergadering HVA:
7 juni 2021

We hebben 7 juni 2021 gekozen als datum voor onze Algemene Ledenvergadering. Ook dit jaar vindt de ALV plaats via email. Hopelijk kunnen we in september een fysieke bijeenkomst organiseren.

 

De stukken zijn per mail verstuurd. Heb je niets ontvangen? Laat het ons weten via hvatoneel@gmail.com.

 

We verheugen ons uiteraard op een décharge, zodat we verder kunnen met onze nieuwe plannen, want we bruisen van ideeën en energie!

 

Als je akkoord bent, onderteken dan het verslag van 7 juni 2021 dat je als bijlage in de mail hebt ontvangen en stuur het aan ons terug.

06.05.2021

Wat betekent de WBTR voor jou als bestuurder?

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR), die op 1 juli van kracht wordt, heeft ook gevolgen voor bestuurders van theatergroepen.

 

Wil je weten hoe dat zit en wat je moet doen? Lees dan op de website van Kennis- en Expertisecentrum PEP Den Haag:

– WBTR voor stichtingen en verenigingen in Den Haag

– Wat betekent de WBTR voor jou als vrijwillig bestuurder?

PEP Den Haag organiseert op 27 mei 2021 van 16.00 tot 17.00 uur samen met het samenwerkingsverband WBTR.nl een webinar over de gevolgen van de WBTR en wat je als bestuurder moet doen. Klik hier als je je wilt aanmelden voor het WBTR-webinar.

25.04.2021

Winnaars Toneelcompetitie 2019-2020

Op zaterdag 24 april 2021 zijn via een livestream de winnaars bekendgemaakt van de Toneelcompetitie 2019-2020:

 

 • Eervolle vermelding: Facet met ‘Onder de huid’
 • Beste vormgeving: De Iedereen (Durf)
 • Beste man bijrol: Jeroen Kappelhof (Odia)
 • Beste vrouw bijrol: Dominique van Iperen (Odia)
 • Beste regie: David Geysen (Odia)
 • Beste man hoofdrol: Egon de Prouw (Durf)
 • Beste vrouw hoofdrol: Roosmarijn Cloosterman (Vrij Theater)
 • Beste voorstelling: De Iedereen (Durf)
23.04.2021

24 april 2021: Oscar Night!

Op zaterdagavond 24 april 2021 van 19.30u tot ongeveer 20.30u kun jij erbij zijn! Via de livestream op het Youtube-kanaal van de HVA maken we bekend wie de winnaars zijn van de toneelcompetitie 2019-2020.

 

Het belooft een vrolijke en natuurlijk ook spannende avond te worden. Nina Sondagh, Peter Hendrikx en Marjet Moorman – onze leuke en bekwame juryleden – hebben het niet gemakkelijk gehad, maar ze zijn eruit!

 

We hebben echter meer dan alleen maar prijzen weg te geven. Wat dacht je van: een documentaire die een kijkje biedt in het wel en wee van het Haagse amateurtheater, muziek, meezingers, spelletjes en nog veel meer.

Wat moet je doen om het mee te maken?

Heel eenvoudig:

 • Ga op 24 april naar het Youtubekanaal van de HVA via deze link of
 • Typ hvatoneel in als zoekterm op Youtube of
 • Klik op het Youtube-icoon elders op deze pagina
  Je ziet de livestream dan vanaf 19.30u verschijnen.
09.04.2021

Noteer de datum: 24 april 2021!

Het is de hoogste tijd om de winnaars bekend te maken van de toneelcompetitie 2019-2020!